20130427

NAFAS ( Tujuh )


2011


Perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris diantara Manchester United menentang Arsenal jam 8.45malam, Manchester United kini di pendahulu Liga 10 mata di hadapan Arsenal yang sekarang ini berkedudukan nombor empat di dalam Liga. Arsenal yang kini hanya baki empat perlawanan untuk menghabiskan Liga hanya mampu melakukan  yang sehabis baik untuk mencapai taktha Liga Perdana Inggeris. Tetapi Man U yang jauh dihadapan adalah pasukan yang berkemungkinan akan menjulang piala itu.

Tetapi tetap juga aku berharap agar Arsenal mampu mengubah situasi permainan agar menjadi yang lebih baik. Minat aku di dalam Arsenal sejak berumur 5tahun lagi. Masih di dalam memburu piala yang sudah beberapa musim tidak dijulang. Aku mengharap dan terus berharap. SATU HARI NANTI.

Termenung berbicara di dalam hati Sa'adi Saadan ketika sedang khusyuk matanya melihat skrin TV yang berukuran 40inci. Astro Byond HD yang jelas terang dan tidak kabur warnanya. Memperlihatkan aksi perlawanan di antara Manchester United dan Arsenal. Itulah dibicarakan di dalam hatinya yang masih mahukan yang terbaik untuk Arsenal. Perlawanan berkesudahan seri 8-2 di menangi .Man U

Kelmarin waktu itu aku seolah-olah membiarkan saja apa yang dikatakan oleh Abang Man. Benar kata hati 'Tidak selamanya mungkin akan sama, Dan benar kata hati tidak mungkin juga dapat mengembalikannya, Tidak untuk aku memikirkan perihal kelmarin, kerana jawapannya terungkap segala-galanya. Apa yang aku terima akan aku terima seadanya....'.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2002

Dato' Imran : Mana Mak kau ni lambat sungguh, Mengalahkan anak dara dia saja bersiap. Ish ish

Syuhada : Biasalah Ayah, Macam tak biasa pulak Ayah ni. Sat lagi ado la tu.

Dato' Imran : Syu ni betul dah bersedia ke nak ke nak masuk Universiti ni? Nanti di sana jaga diri baik-baik. Di sana bukan tempat yang selalunya Syu boleh bebas macam di rumah, Syu kena pandai jaga diri di sana. Kalau apa-apa terus call Ayah tau!

Syu : Iyalah Ayah, InsyaAllah Syu dah sedia dah ni, Kalau tak... takdo maknonyo Syu nak terima tawaran untuk amik course Diploma Accounting ni. Doakan saja Syu di sana nanti

Datin  : Apa lagi tu, cepatlah, Saya dah kat sini dok menunggu dari tadi.


Dato' Imran punya syarikat hebat di dalam Malaysia ini, Syarikat yang menghubungkan bahagian di dalam dunia. Tinggi lampai orangnya hidungnya agak tajam dan boleh dikategorikan sebagai seorang yang agak kacak juga. 
Datin Katijah isteri kepada Dato Imran yang juga menjadi  Penysarah di Universiti Putra Malaysia, Ala-ala tinggi perempuan Melayu biasa. Kulitnya bersih putih, hidungnya tidaklah mancung tetapi menampakkan rupanya yang masih lagi muda.


Terhenti perbualan diantara Dato' Imran dan anaknya Syuhada Iman dipanggil oleh Isteri kepada Dato' Imran dan Emak kepada Syu. Kaki kanan Syu langkah masuk ke kereta BMW hitam biru milik Dato' Imran. begitu juga dengan Datin Katijah yang mengambil kerusi depan. Lain pula pemandu Dato Imran yang melangkah kaki kirinya dan terus memandu keluar dari pintu pagar yang tinggi lebih dari 2kaki.

Datin K : Syu, Mak nak kau jaga diri kat sana. Engkau tu perempuan. Ingat pesan Mak. Jaga diri baik2 di sana. Lepas akak kau kahwin, Engkau adalah anak perempuan terakhir Emak. Di sana bukannya tempat yang kau boleh buat suka-suka. Faham?

Syu : Iyalah Mak insyaAllah, Apa yang Mak cakap itu semua Ayah dah kasi tahu adik dah tadi.

Berbalas senyum Mak dan Ayah Syuhada. Mereka berbual berkaitan perihal keadaan di sana dan segala-galanya tentang anaknya yang mahu berpindah ke dunia yang lebih tinggi.
 Universiti Kebangsaan Malaysia. Inilah Universiti yang dipilih sendiri Syuhada Iman untuk jurusan Diploma Accounting. Mengeluarkan semua barang-barangnya terus ke sesi pendaftaran. Hampir seribu juga yang mahu mendaftarkan diri di UKM sesi ini. Macam semut berlumba-lumba mendapatkan bangkai lipas umtuk dijadikan makanan. Tiba pula giliran Syuhada yang berseorangan untuk mendaftarkan diri. Sejurus selesai mendaftarkan diri di Kaunter 1, pergi pula ke kaunter kedua bagi mendapatkan bilik di hostel. Kolej Ibu Zain dan terus naik ke tingkat 2 bertemu dengan seorang rakan sebilik bernama Siti. Berbuallah mereka berkenalan satu sama lain.

Ditinggalkan keluarga pada hari itu ada suatu perkara yang sukar baginya, Suatu yang merasakan dirinya keseorangan disini tanpa diteman siapa pun. Waktu itu Siti yang juga satu fakulti dengannya, tetapi berlainan course  menemani Syu ketika orientasi bagi pelajar-pelajar junior semester satu. Seperti biasa bagi senior-senior yang menjaga waktu orientasi ini selalu memberi taklimat kepada junior yang baru masuk, Apa yang bakal dilakukan oleh junior-junior mereka ini dan apa aktiviti-aktiviti bakal dilaluinya.
Agak gementar apa yang dirasakan oleh Syu buat kali pertamanya melakukan segalanya seorang diri, Selama ini Ayah dan Maknya yang melakukan segalanya untuk Syu, dan kali ini dia hanya melalui hidupnya sendiri sebagai Mahasiswi yang baru mahu mengenali dunia luar, dunia yang berdikari, dunia yang lain dari  dunia lamanya.

Setelah seminggu selesai orientasi di UKM, Siti,Nurul & Fatimah bersama Syu untuk ke Fakulti bagi sesi suai kenal bersama diantara Jumior semester 1 dan juga Pensyarah-penysarah di Fakulti masing2. Ketika itulah jejaka yang bernama Syah Putra muncul dihadapan Syuhada Iman, yang pada waktu itu sibuk mencari buku di dalam beg yang dibawanya, JATUH! buku miliknya Syu. Tunduk Syah Putra mengambil buku yang jatuh tadi kembali kepada empunya buku Syuhada Iman. Ketika itulah mereka bertemu dengan secara tidak sengaja, ketika itulah bayangan Syah Putra bermain diminda. Entah mengapa saat itu Syu merasakan dia hidup barunya di UKM sudah bermula.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Ahhh! Bayangan minda saja itu semua! Ini semua tidak benar!".  Kembali Sa'adi berfikir tentang kejadian kelmarin. Tidak lama untuk dia cuba melupakan hal yang terjadi, Dia sudah pun memikirkan perihal kembali. Mana mungkin dia boleh melupakan seseorang yang sudah mengubah cara hidupnya dengan begitu mudah. Mana mungkin dia dapat melupakan insan yang membuatnya mengenal erti hati ke hati. Mana Mungkin!

Seperti hari-hari biasanya Sa'adi terus ke pejabatnya menguruskan segala perjumpaan beliau bersama pekerjanya. Menguruskan meeting dan itu lebih senang untuk beliau kerana dapat melupakan segala apa yang terjadi. Tidaklah dia terlalu memikirkan apa yang sudah difikirkan sebelum ini, Mainan mindanya tertumpu kepada projek-projek bakal dibangunkan. Fikirannya mahu jauh dari perasaan hati yang selama ini bermain di mindanya. JAUH JAUH JAUH!

2,3,4,5,6,7,8,9...... Sepuluh minit kemudian bila waktu meeting dijalankan, datang seorang pemuda yang berkulit cerah, cerah dari Sa'adi. Tampannya mungkin lebih dari Sa'adi...
Sekali lagi berbicara Sa'adi dalam fikirannya "Dia ni!..... Dia ini... haritu! Dia ke?! Betullah! Syah Putra tunangnya Syuhada Iman.... Apa yang dia buat dekat sini, Apa dia buat dalam perjumpaan dengan syarikat aku ni, kenapa dia memakai pakaian formal? mengapa dia duduk sebelah staff aku tanpa rasa segan silu?".
Terkedu Sa'adi dengan pe
lbagai soalan yang ditanyakan dan dipersoalkan dia sendiri. Dia sendiri bingung memikirkan apa yang sedang tunangnya Syu disitu.

Karim : Bos! Ini saya kenalkan. Rakan saya Tengku Syah Putra Bin Tengku Syahir. Dia ni arkitek yang hebat di Tanah Air kita, dan dia jugalah yang bakal menjadi arkitek untuk projek Kondominium 20tingkat itu nanti. Dia jugalah yang dah design projek yang tuan inginkan itu.

Syah Putra : Assalamualaikum, Saya Syah Putra, tuan boleh saja panggil saya Syah dan seperti mana yang Karim kata tadi, sayalah yang sudah mengirimkan beberapa design itu kepada Tuan.

Waktu itu Sa'adi hanya mampu mengangguk, senyum dibibirnya sedikit saja ke kanan. Diam memberi respon tanpa bersuara hanya mengangguk. Entah apa yang sedang difikirkan Sa'adi waktu itu. Yang mahu ditanyanya adalah apakah motif dunia ini begitu kecil?!

Bersambung*

No comments:

Post a Comment