20120104

Nafas ( Tiga )


2011

Awal hari ini Sa'adi hadirkan diri di pejabat dengan melenggangkan kakinya di atas meja, dan bila ketika itu pejabatnya kosong sunyi sepi, yang kedengaran hanya enjin penghawa dingin yang sudah biasa didengari oleh rakan sepejabatnya yang lain.

Sa'adi : Apalah semua lambat harini ! Eh aku yang datang awal rupanya, hehe. kalau aku jadi BOS kan senang aku boleh datang lewat sikit. boleh balik rumah sesuka hati aku. ini bos pon datang lambat ! Apa nak jadi ? ( bercakap bersendirian )

Ketika itu aku tidak sangka dibolehkan aku berkerja dengan suasana yang sebegini rupa, tenang tanpa diberi ketegangan akal. walaupun yang dinamakan sebagai pekerjaan ini ada halangan - halangan yang perlu aku tempuh. tapi tak mengapa inilah yang dinamakan kehidupan duniawi yang perlu aku tempuh dengan apa cara sekalipun ! Hidup aku adalah hidup aku.
Saat Sa'adi duduk di atas kerusi, Sa'adi terus memikirkan kehidupan dulunya . . . .

2002

Aku hanya punya kenangan masa kecil dengan engkau, mengingatkan engkau pengubat segalanya, insan yang aku fikir istimewa ketika itu, yang berertinya sampai hari ini, kau mulanya sahabat aku, kau waktu itu indah bagi aku.
Tidak mengapalah kalau jarak atau masa itu pisahkan perasaan aku dengan kau, tidak mengapalah tidak mengapa ! Itu ketentuan yang ditulis olehNYA.

Syuhada Iman. itulah nama yang diberi oleh kedua orang Tuanya. aku fikir nama itu sangat indah, aku suka nama dia, tapi yang selalu dipanggil oleh aku untuk dia adalah Syu. ya ! comelkan nama tu ? hehe. cumanya aku hanya kawan rapatnya sahaja mulanya, tidak lebih dari itu. hendak mempersoalkan tentang apa yang lebih, itu terpulang pada Qada & Qadar.
Yang diketahui oleh hati aku cuma insan yang bernama Syuhada Iman itu adalah seorang kawan yang aku fikir sangat aku suka.

Sedang hari itu Sa'adi sedang bosan duduk dirumah, diberi cuti seminggu dan Sa'adi fikir mahu keluar menonton filem apa yang bagus ditonton. terus aku bersiap - siap ambil kunci kereta terus keluar rumah.

Sa'adi : Ehh ehh ! Kejapp ! Baik aku ajak Azmer, takkan nak dok keluar sorang2 pulak. ya Azmer.

Lalu Sa'adi memberi pesanan kepada Azmer yang juga rakan baiknya ketika itu untuk mengajak keluar menonton filem. ketika sedang menunggu Azmer di luar panggung, hatinya seolah2 berkata tolehkan kepala tolehkan kepala ! dan terus Sa'adi menolehkan kepalanya . . . . sedang menoleh itulah kali pertama sejak di sekolah dulu dia melihat seseorang yang dia betul - betul ingin jumpa. didalam hati sa'adi berkata Ya ! Itu dia si gadisnya !

Sa'adi : Syu syu ! ( Aku memanggilnya, dia menoleh ketika itu, tetapi dia seolah - olah ingin melarikan diri dari aku. Malu barangkali aku fikir )

Sa'adi pun hairan kenapa dia jalan laju berpaling dari sa'adi. tidak mengapalah lalu dibiarkan sa'adi. Azmer pun tiba lalu ditinggalkannya tempat duduk itu tadi. Sambil difikiran Sa'adi masih mengingatkan kenapa Syu melarikan diri dari dia . . . .

Farah : Ammboiii awak ? cantik kaki letak atas meja ?

Sa'adi : Ehh eh bos ! Maaf bos ! bila sampai ? dah lama ke ? hehehe

Farah : Haa termenung je tahu ! Ish ish ! awal datang harini ? Rajin ye ? kononnya la ni ?

Sa'adi : hehehehe.

Kini, bila kita sudah dewasa, aku hanya ukir kenangan baru yang ada, kenangan yang mampu menggetarkan hati aku ini, baru aku sedar kau memang istimewa sampai ke hari ini cerita kau masih belum habis buat aku.

Bersambung*

No comments:

Post a Comment